CUPRINS nr. 153

ARHIVA

Semnale


 
Semnale 

Conservatorismul - istorie şi actualitate
Coordonator: Ion Bulei, Editura Tritonic

Anul apariţiei: 2010
Număr pagini: 208
ISBN: 978-973-733-409-1

O carte despre conservatorism, una dintre doctrinele politice esenţiale ale ultimelor două secole. O doctrină care, prelungită prin neoconservatorism, reprezintă o eliberare de iluzii şi nu o cramponare de trecut, care crede că adevărul ne este relevat totdeauna parţial şi ca, de fapt, e amestecat totdeauna cu eroarea, ca perfecţiunea e o iluzie, dar că merită să te zbaţi mereu pentru ea, că nicio schimbare bruscă, revoluţionară, nu e salvatoare, că progresul e o iluzie, fiind insoţit totdeauna de regres şi că o politică a idealurilor este totdeauna nebunească, dar ce ar fi viaţa fără idealuri? O carte deopotrivă despre conservatorismul istoric în Europa şi la români şi despre conservatorismul din zilele noastre, reactualizat în ultimele decenii prin acţiunea politică a lui Margaret Thatcher şi Ronald Reagan.

 
Autorii cărţii sunt trei cunoscuţi specialişti în domeniul istoriei ideilor, Ion Bulei (între altele autorul primei monografii a conservatorismului român), Gabriela Tănăsescu şi Lorena Păvălan Stuparu, toţi trei cercetători la Institutul de Ştiinte Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.
   

   

America la răscruce
Autor: Francis Fukuyama, Editura Antet

Anul apariţiei: 2006
Număr pagini: 180

America la răscruce. Democraţia, puterea şi moştenirea conservatoare

Francis Fukuyama se dezice de neoconservatorism, politica lui George Bush.
Neoconservatorismul a eşuat şi trebuie înlocuit cu o agendă mai realistă de politica externă, declară unul din principalii săi arhitecţi.

Cuprins:
Principiile şi practica • Moştenirea neoconservatoare • Ameninţarea, riscul şi războiul preventiv • Excepţionalismul american şi legitimitatea internaţională • Ingineria socială şi problema dezvoltării • Regândirea instituţiilor ordinii mondiale • Un alt gen de politică externă americană

 
 
   
   

 

Google

 

Web

Sfera Politicii

 sus