CUPRINS nr. 148

ARHIVA

Semnale


 
Semnale 

România şi Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010)
Autor: Bogdan Murgescu, editura Polirom

Anul apariţiei: 2010
Număr pagini: 528
ISBN: 978-973-46-1665-7

Înapoierea economică în raport cu majoritatea ţărilor europene, îndeosebi cu ţările occidentale care servesc drept termeni de comparaţie, reprezintă o problemă crucială pentru societatea românească. Volumul urmăreşte istoricul acestei înapoieri economice pe parcursul a mai mult de cinci secole. Analiza realităţilor româneşti mai vechi sau mai noi este întregită prin comparaţia cu alte ţări periferice din Europa, în special cu un grup de trei ţări (Danemarca, Irlanda, Serbia) ce la 1500 se aflau la un nivel similar de (sub)dezvoltare cu Ţările Române, dar care ulterior au evoluat extrem de diferit. Performanţa lor

relativă serveste la înţelegerea mai clară a constrîngerilor, realizărilor şi eşecurilor din istoria economică a României. Concluziile aduc numeroase corective imaginii prevalente despre trecutul economic al României, precum şi elemente care verifică sau îmbogăţesc unele aspecte ale teoriilor mondiale despre dezvoltarea economică pe termen lung.

Cuprins:
Aspecte definitorii ale modernităţii timpurii • Revoluţia industrială şi amplificarea decalajelor economice • Contradicţiile lumii interbelice • Impactul primului război mondial • Experimentul dezvoltării socialiste în România • România după 1989 – avatarurile integrării în Uniunea Europeană
 
   

   

Prezentul trecutului recent - Lustraţie şi decomunizare în postcomunism
Autori: Lavinia Stan (coord.), editura Polirom

Anul apariţiei: 2010
Număr pagini: 536
ISBN: 978-973-669-956-6

Confruntarea cu cele mai dureroase episoade istorice nu este uşoară pentru nicio societate. Acest proces a fost deosebit de dificil în fostele ţări comuniste, care în majoritatea lor nu au reuşit să-i tragă la răspundere pe cei vinovaţi de crimele atroce comise în perioada comunistă. În unele state, în special în Rusia, Belarus şi republicile Asiei Centrale, demnitarii care au iniţiat represiunea disidenţilor în perioada sovietică sunt din nou în poziţii înalte. Şi în Europa Centrală şi de Sud-Est, eforturile de a repara crimele comise de regimurile comuniste au avut, de cele mai multe ori, serioase carenţe.

Multiplele obstacole cu care s-a confruntat procesul de asumare justă şi completă a trecutului comunist sunt minuţios analizate în această valoroasă culegere de eseuri scrise de specialişti de marcă. Lavinia Stan, coordonatorul şi autorul principal al acestui volum, a reunit un grup strălucit de colaboratori. Este o lucrare amplă, exhaustivă şi cu adevărat comparativă. Ea constituie cea mai amănunţită şi mai riguroasă analiză teoretică de care dispunem în acest moment pe marginea unui subiect atât de important.
Mark Kramer, coordonator al programului de studii
asupra Războiului Rece, Universitatea Harvard
   
   

 

Google

 

Web

Sfera Politicii

 sus