CUPRINS nr. 140

ARHIVA

Semnale


 
Semnale 

Introducere în filosofia politică
Autor: Adrian Miroiu, editura Polirom

Anul apariţiei: 2009
Număr pagini: 264
ISBN: 978-973-46-1391-5

Curs introductiv în filosofia politicii bazat pe prelegerile susţinute de autor în ultimii zece ani, volumul conţine o trecere în revistă a dezbaterilor actuale pe marginea unor teme clasice ale domeniului.
Sunt analizate patru valori politice fundamentale – autoritatea, drep­tatea, libertatea şi egalitatea –, mai întâi din perspectiva clasicilor, apoi din cea a teoreticienilor contemporani, autorul optând pentru o prezentare concisă, însoţită de exemple şi note bibliografice utile.
Introducere în filosofia politică se adresează studenţilor la ştiinţe politice, dar şi tuturor celor care doresc să înţeleagă mecanismele autorităţii politice.
 
Cuprins:
Autoritatea • Putere şi legitimitate • Tradiţia contractualistă • Dreptatea • Teorii ale dreptăţii • Libertatea • Justificarea libertăţii • Domeniul libertăţii • Egalitatea • Justificarea egalităţii.
   

   

21 august 1968. Apoteoza lui Ceauşescu
Autor: Lavinia Betea (coord.), Cristina Diac, Florin Răzvan Mihai, Ilarion Tiu, editura Polirom

Anul apariţiei: 2009
Număr pagini: 280
ISBN: 978-973-46-1373-1

În 21 august 1968, refuzul lui Nicolae Ceauşescu de a se alătura trupelor Tratatului de la Varşovia care au invadat Cehoslovacia a zguduit lumea politică internaţională şi a declanşat un val de admiraţie faţă de România şi conducătorul ei. Efuziunea manifestată pe plan extern a cuprins şi societatea românească, intelectualii şi exponenţii clasei muncitoare exprimându-şi la unison aprecierea faţă de poziţia lui Ceauşescu.
Ceauşescu a refuzat însă din proprie iniţiativă participarea la evenimentele din Cehoslovacia? Şi-a premeditat oare triumful din 21 august 1968? Sovieticii se pregăteau să invadeze în acea vară şi România sau încercau să pună la punct, împreună cu Ceauşescu, o strategie a calului troian în cetatea „imperialismului”?

 
Pentru a clarifica aceste aspecte, autorii apelează la documente de arhivă puse de curând în circuitul public, articole din presa vremii şi mărturii ale celor implicaţi în evenimentele din august 1968. Specialiştii în istoria recentă şi publicul interesat de subiect vor înţelege motivele care au stat la baza deciziei fostului dictator şi vor avea astfel un important punct de reper pentru analiza evoluţiei sale ulterioare.

Cuprins:

Solia lui Brejnev • Ziua mândriei naţionale • „Ne exprimăm deplina adeziune” • Strict secret – între Brejnev şi Ceauşescu
   

   

Camera obscură
Autor: Anamaria Ionescu, editura Nico

Anul apariţiei: 2009
ISBN: 978-973-1947-75-4 821.135.1-1

Volumul Camera obscură este o colecţie de nuvele. Cele şase proze sunt instantanee de viaţă, filtrate de viziunea autoarei. „Motivul vitraliului, central şi de-a dreptul obsedant în ciclul Camera obscură, poate fi regăsit, cu măsură şi nuanţat, pe tot parcursul volumului.

Între ochiul povestitorului şi subiectul observaţiei sale există mereu un ceva care are darul de a o modifica realitatea iniţială: o amintire, o obsesie, un blestem.” (Dan Mucenic).

 

Anamaria Ionescu îşi marchează astfel debutul editorial. Ea este publicist şi realizator de emisiuni radio de peste zece ani.

Sumar:
A fost să fie * Calatorie în familie * Confesiunea * Camera obscură * Etajul 3, intrarea C.

   
   

 

Google

 

Web

Sfera Politicii

 sus