CUPRINS nr. 139

ARHIVA

Semnale


 
Semnale 

Despre globalizare
Autor: George Soros, editura Polirom

Anul apariţiei: 2002
Număr pagini: 176
ISBN: 973-681-098-4

Acest volum este postat pe site-ul Polirom la secţiunea „Biblioteca online” de unde poate fi downloadat în format pdf.

Cuvânt înainte al autorului pentru ediţia în limba română.
Prefaţă de Daniel Dăianu.
Traducere de Silviu Lupescu.

Deosebit de actuală, lucrarea promovează idealul „societăţii deschise” ca o contrapondere la expansiunea continuă a pieţelor, ţinând cont mai ales de schimbările produse în economia

mondială în anii ’90 şi la începutul deceniului actual, precum şi de neaşteptata coalizare a fun-damentaliştilor de piaţă de extremă dreaptă cu activiştii antiglobalizare de extremă stânga, menite să distrugă instituţiile internaţionale. Este nevoie, susţine Soros, de un alt tip de coaliţie, care să consolideze şi să reformeze instituţiile financiare şi comerciale internaţionale, nu să le distrugă.

O secţiune specială, cu statut de avertisment şi îndemn la acţiune, este rezervată analizei rolului pe care ar trebui să-l joace Statele Unite ale Americii într-o cooperare internaţională activă, mai ales după evenimentele de la 11 septembrie 2001.
   

   

Transformări globale. Politică, economie şi cultură
Autor: David Held, Anthony McGrew, David Goldblatt, Jonathan Perraton, editura Polirom

Anul apariţiei: 2004
Număr pagini: 576
ISBN: 973-681-181-6
Traduceri de Ramona-Elena Lupaşcu, Adriana Straub, Mihaela Bordea, Alina-Maria Turcu

„Opera fundamentală asupra globalizării.” (James N. Rosenau)

Cartea este cel mai sistematic raport cu privire la evoluţia procesului de globalizare. Autorii clarifică noţiunea de „globalizare” şi plasează dezvoltările contemporane într-un context istoric. Oferă descrieri detaliate ale modului în care faza actuală a globalizării transformă societăţile moderne la nivel politic, economic, cultural şi comunicaţional, în aria migraţiei, a problemelor de mediu, de legislaţie şi militare.

 

Volumul este util nu numai profesorilor şi studenţilor, ci şi diplomaţilor, managerilor – tuturor celor interesaţi de transformările profunde ale societăţii de astăzi.

Cuprins:
Surse de controverse în dezbaterea asupra globalizării • Statul teritorial şi politica globală • Expansiunea violenţei organizate • Comerţ global, pieţe globale • Puterea corporatistă şi reţelele globale de producţie • Oameni în mişcare • Globalizare, cultura şi destinul naţiunilor • Pe drumul către catastrofă: globalizarea şi mediul înconjurător

   
   

 

Google

 

Web

Sfera Politicii

 sus