CUPRINS nr. 135

ARHIVA

Semnale


 
Semnale 

Istorie, eroi, cultură politică. Reflecţii despre cavalerii memoriei şi partizanii uitării
Autor: Adrian Cioroianu, Editura: Scrisul Românesc

Anul apariţiei: 2008
Număr pagini: 191
ISBN: 978-973-38-0586-19

Românilor le place un lider puternic şi rezumă la el cam tot ceea ce ei cred că este politică. Acest comportament este parte a unei anumite culturi politice. Eroii istoriei şi liderii noştri din trecut au fost oameni-nu sfinţi. Iuliu Maniu era de o năucitoare încăpăţînare, mereu apt să elaboreze noi precauţii; Ionel Brătianu, liderul liberalilor, era un adversar în raport cu care era bine să ai un ochi la spate. Domnitorul Cuza, marele nostru reformator, stătea bine cu intenţiile, dar mai puţin bine cu finalizările ( şi discutabil cu fidelitatea conjugală). La fel, n-aş dori nimănui

să aibă soarta unui „disident” la curtea lui Ştefan cel Mare. În lipsa unor instituţii sau personaje care să aibă legitimitatea tradiţiei sau măcar a recunoaşterii unanime, societatea românească de azi oferă imaginea câtorva echipe prinse într-un fel de meci, dar care nu vor să îngăduie printre ele un arbitru. În lipsa acestuia, fiecare dintre noi emite judecăţi de valoare. Adică fiecare dintre noi este un jucător pentru sine şi un arbitru pentru ceilalţi.
   

   

Introducere în Teoria relaţiilor Internaţionale
Autor: Leonida Moise, editura Paidea

Anul apariţiei: 2008
Număr pagini: 385
ISBN: 978-973-596-445-0

„Sistemele internaţional-politice, ca şi pieţele economice ssunt individualiste la origine, spontan generate şi nonintenţionate. În ambele sisteme, structurile se formează ca urmare a coacţiunii unităţilor lor. Dacă acele unităţi trăiesc, prosperă sau dispar, aceasta depinde de eforturile lor proprii. Ambele sisteme sunt formate şi menţinute în viirtutea unui principiu de autoajutorare, care se aplică unităţilor. A spune că cele două domenii sunt similare din punct de vedere structural nu e totuna cu a le proclama identitatea”.

Kenneth Waltz

   

   

Mărturisirile unui disident convertit
Autor: Adam Michnik, Editura:
Polirom

Anul apariţiei: 2009
Număr pagini: 256
Traducere şi note de Sabra Daici
ISBN: 978-973-46-1432-5

O selecţie de eseuri remarcabile din cele mai recente cărţi ale lui Adam Michnik, abordând teme diverse – istorice, sociale, literare, religioase. Folosindu-şi vastele cunoştinţe de istoric şi experienţa de revoluţionar, Michnik descifrează pentru cititori lucruri care s-au întâmplat chiar sub ochii lor sau apelează la trecut pentru a „ilumina” prezentul. Reflectează asupra revoluţiilor morale, a pericolelor radicalismului, a minciunii şi trădătorilor, a politicienilor de ieri şi de azi. Volumul, prefaţat de cunoscutul politolog Vladimir Tismăneanu, are o postfaţă semnată de Jozef Tischner, scrisă special pentru una dintre cărţile redactorului-şef al Gazetei Wyborcza.

„Personaj intrat în legendă, iubit, admirat, adulat, detestat, ponegrit, contestat, hulit, Adam Michnik este unul dintre cei mai cunoscuţi intelectuali critici ai timpurilor noastre. În raport cu el, nimeni nu rămâne neutru. Este un magnet al pasiunilor, pozitive şi negative. Istoric de mare clasă, îndrăgostit pătimaş de cultura poloneză, Michnik a fost şi rămâne un mare nonconformist, un idealist care îşi poate adeseori nedumeri amicii prin poziţiile sale acontre courant. Este un spirit eminamente liber.” (Vladimir Tismăneanu)

   

 

Google

 

Web

Sfera Politicii

 sus