Eveniment
Eveniment
SABIN DRĂGULIN
Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir” şi Revista Sfera Politicii au organizat în data de 29 aprilie, la sediul facultăţii, o dezbatere cu tema „Mass media şi comunicarea politică”. Invitatul special al acestei dezbateri a fost profesorul Gianmarco Cifaldi de la Universitatea G. D’Annunzio-Chieti, Pescara, Departamentul de Ştiinţe Sociale. Invitat de Facultatea de Ştiinţe Politice, în cadrul schimburilor inter-universitare, profesorul Gianmarco Cifaldi a ţinut o prelegere
pe tema raportului dintre mass media şi comunicarea politică.
Prima parte a alocuţiunii a fost rezervată prezentării lucrării „The Right to Privacy”, publicată la Boston în anul 1890 de către Samuel D.Warren şi Louis D. Brandeis. Această lucrare este un eseu care pune bazele teoretice ale dreptului la privacy. Accentul analizei a fost pus pe raportul dintre libertatea de expresie şi obligaţia respectării dreptului la viaţa privată ca garanţie a ceea ce Kant numea respectarea demnităţii persoanei. Această temă a stat şi stă în atenţia parlamentarilor europeni deoarece apărarea dreptului la „ privacy” nu înseamnă o acţiune de tip conservator a societăţii în faţa dezvoltării tehnologiei. Se doreşte mai degrabă promovarea unor norme prin care sunt apărate valorile fundamentale ale democraţiei ce se bazează pe principiul fundamental al respectării libertăţii şi demnităţii persoanei.
A doua parte a prelegerii a fost rezervată prezentării conceptului de partid politic, a analizei grupurilor de presiune şi a modalităţilor prin care este realizată comunicarea politică. Profesorul Cifaldi a folosit mai multe exemple din peninsulă în intenţia de a explica cât mai bine conceptele pe care le-a folosit.
La încheierea prezentării studenţii au pus o serie de întrebări care au atins teme diverse. Un subiect dezbătut de cei prezenţi a fost tipul de informaţii care apar în mass-media şi impactul acestora atât la nivelul politicului dar şi al cetăţeanului. Imaginea românilor în Italia şi modul în care mass-media din peninsulă reflectă anumite evenimente cu puternic impact emoţional a fost un subiect dezbătut pe larg. În acelaşi timp, din perspectiva comunicării politice, s-a pus problema tipului de mesaj electoral şi a tipului de campanie promovate de partidele politice italiene în alegerile generale din anul 2008. S-a adus în discuţie modul în care cazul Mailat a fost folosit în campania electorală pentru a atrage voturile cetăţenilor. Dezbaterile au fost vii, s-au articulat coerent, un merit deosebit revenind studenţilor, ale căror intervenţii au făcut dovada interesului lor pentru un subiect de o mare relevanţă pentru lumea politică în care trăim.
Participarea profesorului Cifaldi la conferinţa organizată de facultatea de Ştiinte Politice din cadrul Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir şi revista Sfera Politicii pe tema „ Mass-media şi comunicarea politică” a fost o experienţă pozitivă, permiţînd studenţilor şi cadrelor universitare prezente să i-a contact cu un univers de gândire european.
sus
|