Dosar electoralAlegeri europarlamentare în România. Excepția scrutinului din 2019

 

ALEXANDRU RADU, DANIEL BUTI
[The National University of Political Studies and Public Administration (SNSPA)]

Abstract:
Since joining the European Union in 2007, Romania has organized four editions of the elections for the European Parliament. The article provides to the scholars the relevant electoral data on the four European Parliamentary elections, underlining the particularities of the elections of May 26, 2019. It contains electoral statistics that can draw a general picture on the elections for the European Parliament in Romania.

Keywords: European Parliament; European elections; Romania; electoral participation; MEPs

 

Devenită oficial membră a Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007, România a organizat patru ediții ale alegerilor pentru Parlamentul European în perioada 2017-2019. Scrutinul RP folosit în România pentru desemnarea membrilor eurodeputaților se caracterizează prin combinația dintre votul pe liste blocate, circumscripția electorală națională și metoda d’Hondt de alocare a mandatelor. Listele blocate sunt utilizate în doar alte șase state ale UE[1], în timp ce ceilalți doi factori ai formulei electorale sunt reguli generale ale alegerilor europarlamentare[2]. Pragul electoral legal de 5%, de asemenea des utilizat în UE[3], determină un grad relativ ridicat al disproporționalității. Cu o abatere de la proporționalitatea matematică de 5,89%[4], formula electorală românească pentru alegerea membrilor Parlamentului European se încadrează în categoria sistemelor electorale cavsi-performante, asemenea celei pentru alegerea membrilor parlamentului național.

*

Primul scrutin europarlamentar a avut loc pe 25 noiembrie 2007, în cursa pentru ocuparea celor 35 de mandate europarlamentare alese în România înscriindu-se 13 formațiuni politice, din care cinci cu reprezentare în parlamentul național, și un independent. În condițiile unei participări la vot restrânse – la urne s-a prezentat doar o treime din cetățenii cu drept de vot –, victoria a revenit Partidului Democrat (PD). Votat de 1.476.105 de cetățeni, reprezentând 28,81% dintre electori, partidul lui Traian Băsescu și-a adjudecat 13 mandate, adică 37,14% din totalul celor 35. Pe locurile următoare s-au clasat Partidul Social Democrat (PSD) – 1.184.018 de votanți și 10 mandate, Partidul Național Liberal (PNL) – 688.859 voturi și șase mandate, Partid Liberal Democrat (PLD) – 398.901 voturi și trei mandate (8,57%), formațiunea minorității maghiare din România, UDMR – 282.292 voturi și două mandate. În fine, etnicul maghiar Ladislau Tökés, fost membru al UDMR, care a candidat ca independent. Tökés a adunat 176.533 de voturi, reprezentând mai bine de jumătate din voturile primite de UDMR (281.929), rezultat care favorizează ipoteza că o parte din simpatizanții UDMR au preferat să voteze cu acesta, personalitatea sa fiind bine cunoscută.

Subliniem că un număr de 12 mandate, respectiv 34,29% din totalul celor 35, au fost ocupate de femei, cinci reprezentante ale PSD, patru din partea PD și trei reprezentante ale PNL.

În plan european, exponenții grupării președintelui Băsescu, plus deputații UDMR, reprezentând majoritatea mandatelor alese în România, s-au asociat celui mai puternic grup political al Parlamentului European din legislatura 2004-2009 – Grupul Partidului Popular European (Creștin-Democrat) și al Democraților Europeni, contribuind astfel la fortificarea acestuia (277 mandate, reprezentând 38,11% din total). Deputații aleși pe lista PSD au aderat la Grupul Socialist, al doilea ca pondere (200 mandate, adică 27, 19%), iar cei liberali au devenit parte a Grupului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (106 mandate).

La distanță de 18 luni de primul său scrutin europarlamentar, România a organizat noi alegeri pentru Parlamentul European, de astă dată la termen. Alegerile europene pentru legislatura 2009-20014 s-au desfășurat în perioada 4-7 iunie 2009, cele din România având loc duminică 7 iunie. Pentru alegerea celor 33 de membri ai Parlamentului European din România s-au confruntat șapte formațiuni politice și doi independenți, totalizând 258 de candidaturi. Cinci din cele șapte formațiuni politice participante și-au împărțit mandatele europarlamentare, printre victorioși regăsindu-se și un partid neparlamentar, plus un independent. Prima poziție a revenit Alianței electorale PSD+PC, beneficiară a 1.504.281 voturi, reprezentând 31,07% din totalul voturilor valabil exprimate, fiind urmată, la scurtă distanță, de PDL, titularul a 1.438.000 voturi (29,71%). Comparativ cu scrutinul europarlamentar precedent, PSD, acum în alianță cu PC, și-a îmbunătățit susținerea electorală, creșterea absolută fiind de 320.200 de votanți, iar cea relativă de 6,6 procente, numai în mică măsură datorată micului partener conservator al social-democraților. Totodată, a obținut 11 mandate europarlamentare, cu unul mai mult față de situația din 2007. În același timp, votanții PDL nu i-au totalizat pe cei ai fostelor PD și PLD[5], numărul de mandate câștigate acum reducându-se la 10. Partidul Național Liberal, clasat din nou al treilea, a obținut o performanță electorală ușor superioară celei din 2007, cu cele 702.974 de voturi primite (14,52%) în 2009, transformate în doar cinci mandate, cu unul mai puțin decât la precedentul scrutin. A urmat UDMR, care, de data aceasta, l-a inclus pe Ladislau Tökés printre candidații săi, formațiunea adunând 431.739 de voturi (8,92%), în principal din cele cinci județe câștigate, și obținând trei mandate. Plutonul partidelor câștigătoare a fost încheiat de Partidul România Mare, care, cu 419.094 voturi adunate (8,65%), a reușit o revenire spectaculoasă în prim-planul scenei politice, trimițând în Parlamentul European trei reprezentanți. În fine, Elena Băsescu, fiica președintelui Traian Băsescu, fostă membră a PDL, a câștigat ca independentă cel de al 33 mandat europarlamentar. Imediat după alegeri a revenit în PDL, făcând ca reprezentarea europarlamentară a acestui partid să o egaleze pe cea a alianței PSD+PC și întărind opinia că a fost vorba doar de o inginerie electorală.

Ca și în urma precedentelor alegeri, europarlamentarii PDL și UDMR, în număr de 14, au devenit parte a grupului politic al popularilor (PPE Group), cel mai numeros din Parlamentul European și în legislatura 2009-2014 (265 de mandate, adică 36,01% din totalul celor 736). La fel, cei aleși pe listele Alianței PSD+PC au fost incluși în rândurile grupului de stânga al Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților (S&D), iar eurodeputații liberali și-au menținut apartenența la ALDE. Nou-sosiții reprezentanți ai PRM au mărit rândurile deputaților neafiliați sau independenți (27 mandate, respectiv 3,67%).

Adăugăm că numărul eurodeputaților femei a rămas același, deși proporția femeilor a crescut ușor, la 36,36%, dar distribuția lor politică s-a schimbat în sensul că reprezentantele PDL au scăzut la trei (inclusiv Elena Băsescu), în timp ce PNL au avut o reprezentantă în plus, în condițiile în care eurodeputatele socialiste au fost tot cinci.

Cea de a treia ediție a alegerilor europarlamentare organizate în România a avut loc pe data de 25 mai 2014. Pentru alegerea celor 32 de membri ai Parlamentului European proveniți din România au depus candidaturi 15 formațiuni politice, plus 8 independenți, record absolut al alegerilor europarlamentare românești. Pragul electoral a fost trecut de cinci formațiuni politice, toate cu reprezentare în parlamentul național. Totodată, un candidat independent a depășit coeficientul electoral cerut. În total, câștigătorii alegerilor au adunat 4.685.862 de voturi (84,18%). Celelalte 15,82 procente reprezintă voturile partidelor clasate sub pragul electoral, de astă dată în număr de 10, la care se adaugă 7 candidați independenți.

Pe prima poziție s-a situat din nou PSD, acum asociat cu două partide minore – mai vechiul Partid Conservator și Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR)[6]. Victoria PSD și a aliaților săi a fost una categorică, cele 2.093.234 de voturi adunate (37,60%) asigurându-i jumătate din mandatele puse în joc. Comparativ cu precedentele alegeri europarlamentare, PSD a înregistrat un spor de circa 500.000 de votanți, transformat în cinci mandate suplimentare. Pe locul doi în ierarhia electorală s-a plasat Partidul Național Liberal, până în februarie 2014 partenerul PSD în alianța politică numită Uniunea Social Liberală. Pentru liberali au votat 835.531 de alegători, creșterea față de 2009 fiind importantă – 132.557 voturi. Partidul Democrat Liberal, perdantul competiției parlamentare naționale din 2012, a ocupat locul al treilea, numărul votanților săi scăzând la 680.853, adică sub jumătatea susținătorilor săi de la precedentele alegeri europarlamentare. Dincolo de costul plătit pentru guvernarea sa din perioada crizei financiar-economice, descreșterea PDL a avut și cauze interne, partidul traversând o perioadă critică, soldată cu desprinderea unei aripi – Partidul Mișcarea Populară, ce îi reunea pe cei mai fideli susținători ai președintelui Băsescu, aflat la sfârșit de carieră prezidențială. PMP a reușit treacă pragul electoral de 5% și, ca atare, să obțină, ca și UDMR, două mandate de europarlamentar, chiar dacă scorul său electoral a fost ușor inferior celui al formațiunii maghiare: 345.973 voturi față de 350.689. Ambele au fost depășite de candidatul independent, fost membru PNL, actorul Mircea Diaconu. Beneficiar al sprijinului mediatic al influentului post tv Antena 3, popularul actor a strâns 379.582 de voturi, peste dublul coeficientului electoral necesar unui independent pentru a ocupa un mandat. În schimb, Partidul România Mare nu și-a reconfirmat statutul câștigat în 2009, iar Partidul Poporului – Dan Diaconescu, surpriza alegerilor parlamentare naționale din 2012, s-a situat și el sub pragul electoral, cele două alăturându-se perdanților alegerilor europarlamentare din 2014: în total, 10 partide politice și 6 independenți.

Cei 16 eurodeputați ai alianței condusă de PSD s-au afiliat grupului european al socialiștilor, iar ceilalți 15, reprezennd PNL, PDL, UDMR și PMP, grupului popular, în continuare cel mai important al Parlamentului European. Eurodeputatul independent s-a alăturat grupului ALDE.

Numărul femeilor alese membre în Parlamentul European din România a scăzut la 11, proporția lor în totalul celor 32 de eurodeputați fiind de 34,38%. Din nou, PSD, împreună cu partidele sale aliate, a avut cele mai multe candidaturi feminine victoriase – în număr de șase. Au urmat liberalii, cu patru eurodeputate și democrat-liberalii cu o singură femeie printre candidații care au obținut mandate. Nici de această dată UDMR nu a trimis o femeie în Parlamentul European.

*

Alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 au diferit substanțial de cele trei anterioare.

Întâi de toate, la scrutin a participat un număr record de votanți, cu peste 20% mai mult comparativ cu precedentele alegeri; nivelul participării a fost comparabil cu cel al prezenței la vot la alegerile prezidențiale, depășind 51%. În ansamblul perioadei, alegerile din 2019 au reprezentat excepția, explicabilă prin specificul contextului politic intern, regula fiind aceea a unei participări populare de 30%, respectiv a unui indice al reprezentativității de 25%. Aceasta în contextul în care problemele corupției și independenței justiției au constituit temele majore ale campaniei electorale, fiind o prelungire a dezbaterii ce a dominat societatea după alegerile parlamentare din 2016. Practic, ca și în cazul celorlalte scrutine europarlamentare, cel din 2019 a adus în prim-plan nu o agendă europeană, ci una exclusiv internă, fiind dominat de confruntarea politică intestină.

Mobilizarea masivă la urne a avut consecințe directe asupra rezultatelor electorale, care nu au mai depins strict de dimensiunile bazinelor electorale ale partidelor. În competiția electorală au intrat 12 formațiuni politice, dintre care șapte cu reprezentare parlamentară, și trei candidați independenți. Totuși, confruntarea politică a avut în prim-plan trei formațiuni politice. PSD, câștigătorul detașat al alegerilor parlamentare naționale din 2016 și principalul partid guvernamental, viza conservarea poziției sale dominante, chiar dacă sondajele de opinie anunțau o scădere a sprijinului său electoral. În plus, o grupare social-democrată relativ importantă, condusă de fostul președinte PSD Victor Ponta, se constituise într-un partide de sine stătător – Pro România, și acesta aspirant la mandatele europarlamentare. PNL, principalul opozant al PSD, fuzionat în 2017 cu PDL, era cotat de unele sondaje de opinie cu prima șansă. În fine, alianța dintre USL, al treilea partid al alegerilor parlamentare naționale, și nou constituita formațiune politică PLUS, condusă de fostul comisar european Dacian Cioloș, amenința poziția partidelor tradiționale. Acestora li se adăugau trei formațiuni politice minore cu șanse de a trece pragul electoral: ALDE – partenerul guvernamental al PSD, PMP – partidul fostului președinte Băsescu și formațiunea minorității maghiare.

Alegerile s-au soldat cu rezultate surprinzătoare. Întâi, PSD, partidul dominant al sistemului a înregistrat o înfrângere, pe care o putem considera ca fiind istorică, în fața adversarului tradițional, PNL. Comparativ cu precedentele alegeri, susținerea electorală a PSD s-a diminuat cu doar 52.469 de votanți, dar în termeni relativi, a scăzut cu peste 15 puncte procentuale, ajungând la 22,50%. În același timp, PNL a câștigat 932.687 de votanți față de susținătorii PNL și PDL de la alegerile din urmă cu cinci ani, ajungând să totalizeze 27% din voturile exprimate, respectiv 2.449.068. Acest rezultat i-a permis ocuparea a 10 mandate, cu unul mai mult față de cei ai PSD. Cât privește alianța USR-PLUS, acesta s-a clasat pe locul al treilea, dar la numai 0,14 puncte procentuale față de PSD, primind 2.028.236 de voturi și 8 eurodeputați. Un alt nou venit pe scena politică – Partidul Pro România, a trecut pragul electoral, fiind votat de 6,44% dintre participanți (583.916 voturi) și câștigând două locuri în Parlamentul European. Cât privește PMP, acesta și-a reconfirmat statutul câștigat în urmă cu cinci ani, votanții săi, mai mulți acum cu circa o treime, dar reprezentând cu 0,4% mai puțin din totalul voturilor, i-au conferit două mandate. Același număr de mandate i-a revenit și UDMR, formațiunea maghiară fiind beneficiara unui plus de 126.000 de votanți (26% comparativ cu alegerile precedente), proveniți în mare parte din județe fără populație maghiară semnificativă. Pe de altă parte, partenerul de guvernare al PSD a pierdut alegerile, votanții ALDE fiind cu circa un procent sub nivelul pragului electoral. În fine, de această dată nici un candidat independent nu a devenit europarlamentar.

La nivel local, PNL și-a adjudecat prima poziție în 14 județe – Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Călărași, Ilfov, Maramureș, Prahova, Sibiu, Suceava, Tulcea, Vâlcea și Vrancea –, s-a clasat pe poziția a doua în altele 26 plus Diaspora, fiind al treilea în restul județelor (inclusiv municipiul București). Cele mai multe din cele 13 județele câștigate de PNL sunt grupate în Transilvania, dar candidații liberali s-au impus și în unele zone cu tradiție electorală social-democrată, precum județul Vrancea. Scorul cel mai bun a fost realizat în județul Sibiu – 48,30%.

Ocupantul locului doi la nivel național, PSD a câștigat competiția electorală în 17 județe, s-a plasat al doilea în 9 județe (inclusiv municipiul București) și al treilea în alte 11 plus Diaspora, dar nu s-a situat pe podium în celelalte 4 județe. Județele câștigate sunt situate toate în afara arcului carpatic – Argeș, Bacău, Botoșani, Brăila, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Mehedinți, Neamț, Olt, Teleorman și Vaslui, performanța electorală maximă fiind obținută în Teleorman, județul de unde provenea liderul partidului – 47,53%.

Alte două formațiuni politice au reușit să câștige competiția electorală locală după cum urmează: Alianța 2020 USR PLUS s-a impus în București, Diaspora (cu scoruri de peste 40% din voturile exprimate) și 5 județe – Cluj, Constanța, Iași, Sălaj și Timiș, iar UDMR și-a fructificat atuul electoratului etnic, fiind victorios în 4 județe din Transilvania – Covasna, Harghita, Mureș și Satu Mare (în primele două cu procente majoritare, de altfel singurele din ansamblul competiției electorale).

Așadar, partidele guvernamentale au fost sancționate de electorat, PSD pierzând poziția de partid dominant[7], iar ALDE ratând intrarea în Parlamentul European. În schimb, majoritatea votanților a premiat partidele din opoziție, oferind statutul de câștigător al alegerilor PNL, partidul președintelui Iohannis. Totuși, poziția ocupată de Alianța 2020 USL PLUS, a treia în ierarhia electorală, dar practic la egalitate cu PSD, a reafirmat tendința de reînnoire a sistemului de partid, anunțată încă de alegerile locale naționale din 2016. Să remarcăm însă că niciunul dintre cele trei partide principale nu a adunat suficiente voturi pentru a se situa pe o poziție dominantă, sistemul menținându-se în limitele categoriei multipartidiste.

În contextul schimbărilor intervenite în configurarea grupurilor politice din Parlamentul European, cei opt europarlamentari ai Alianței 2020 au intrat în noul Renew Europe Group, la conducerea căruia a fost ales Dacian Cioloș, liderul PLUS. PNL, PMR și UDMR, pe de-o parte, și PSD, pe de alta, și-au menținut apartenența la Grupul Popular European (Creștin Democrat), rămas cel mai important grup parlamentar, respectiv la Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, la acesta din urmă aderând și cei doi parlamentari ai Pro România.

Adăugăm și faptul că numărul femeilor care au câștigat mandate s-a redus simțitor comparativ cu precedentele alegeri, de la 11 la șapte (trei la PSD, două la Alianța 2020 și câte una la PNL și Pro România), reprezentând 21,21% din totalul celor 33, în condițiile în care procentul femeilor din Parlamentul European a crescut de la 37% la 41%.

*

Europarlamentare 2019 – Profilul votanților (date socio-democrafice)

Vârstă

Gen

Rezidență

18-24

25-34

35-44

45-64

65+

Bărbați

Femei

Urban

Rural

742.052

1.356.248

1.674.265

3.355.139

1.829.962

4.368.696

4.588.970

5.140.737

3.814.222

8,28%

15,14%

18,69%

37,56%

20,43%

48,77%

51,23%

57,41%

42,59%

*

Europarlamentare 2019 – Rezultate finale

Competitori electorali

Voturi

Mandate

Nr.

%

Nr.

%

Partidul Național Liberal

2.449.068

27,00

10

30,30

Partidul Social Democrat

2.040.765

22,50

9

27,27

Alianța 2020 USR PLUS

2.028.236

22,36

8

24,24

Partidul Pro România

583.916

6,44

2

6,10

Partidul Mișcarea Populară

522.104

5,76

2

6,10

UDMR

476.777

5,26

2

6,10

P. Alianța Liberalilor și Democraților

372.760

4,11

-

-

Indep. (Costea Peter)

131.021

-

-

-

Indep. (Simion George-Nicolae)

117.141

-

-

-

Indep. (Tudoran Georgiana-Carmen)

100.669

-

-

-

U. Națională Pt. Progresul României

54.942

-

-

-

Partidul Prodemo

53.351

-

-

-

Partidul România Unită

51.787

-

-

-

Partidul Socialist Român

40.435

-

-

-

P. Social Democrat Independent

26.439

-

-

-

Blocul Unității Naționale

20.411

-

-

Total

9.069.822

100

33

100

*

Europarlamentare 2019 – Distribuția voturilor la nivel local
(partide care au depășit pragul electoral)

Voturi valabil exprimate

 

Total

PNL

PSD

USR PLUS

Pro R.

PMP

UDMR

Alba

160.437

100%

74.620

46,51%

27.529

17,16%

25.564

15,93%

7.386

4,60%

6.891

4,30%

4948

3,08%

Arad

180.979

100%

66.914

36,97%

29.789

16,46%

34.862

19,26%

7.694

4,25%

9342

5,16

10.287

5,68%

Argeș

260.718

100%

61.538

23,60%

78.327

30,04%

48.673

18,67%

26.040

9,99%

17.827

6,84%

1.537

0,59%

Bacău

248.841

100%

67.468

27,11

69.180

27,80%

49.170

19,76%

15.492

6,35%

13.431

5,40%

2.988

1,20%

Bihor

258.804

100%

89.190

34,46%

46.039

17,79%

33.366

12,89%

11.446

4,42%

5.860

2,26%

50.046

19,34%

Bistrița-Năsăud

126.317

100%

48.358

38,28%

29.921

23,68%

18.974

15,02%

4.804

3,80%

6.406

5,07%

4.956

3,92%

Botoșani

139.814

100%

41.304

29,54%

46.195

33,04%

15.682

11,22%

11.940

8,54%

4.919

3,52%

934

0,67%

Brașov

273.515

100%

78.476

28,69%

43.133

15.77%

82.545

30,18%

14.204

5.19%

12.904

4.72%

12.736

4.66%

Brăila

123.347

100%

26.169

21,22%

33.324

27,02%

16.886

13,69%

27.625

22,40%

723

0,59%

6.224

5,05%

Buzău

179.554

100%

39.352

21,92%

60.097

33,47%

25.843

14,39%

19.688

10,96%

9.335

5,20%

1.158

0,64%

Caraș-Severin

115.863

100%

36.715

31,69%

34.546

29,82%

12.808

11,05%

12.400

10,70%

6.245

5,39%

959

0,83%

Călărași

106.173

100%

36.115

34,02%

33.161

31,23%

14.507

13,66%

6.828

6,43%

5.059

4,76%

686

0,65%

Cluj

367.460

100%

110.944

30,19%

39.474

10,74%

119.302

32,47%

13.590

3,70

15.786

4,30%

36.502

9,93%

Constanța

313.544

100%

82.402

26,28%

58.526

18,67%

82.501

26,31%

22.669

7,23%

29.595

9,44%

1.933

0,62%

Covasna

75.092

100%

6,461

8,60%

4.679

6,23%

5.699

7,59%

1.534

2,04%

1.371

1,83%

51.818

69,01%

Dâmbovița

214.176

100%

55.219

25,78%

70.359

32,85%

33.102

15,46%

23.205

10,83%

12.411

5,79%

1.462

0,68%

Dolj

282.900

100%

64.682

22,86%

115.520

40,83%

48.063

16,99%

15.203

5,37%

12.670

4,48%

1.477

0,52%

Galați

222.984

100%

56.409

25,30%

60.286

27,04%

43.830

19,66%

16.398

7,35%

15.840

7,10%

1.376

0,62%

Giurgiu

119.440

100%

25.969

21,74%

46.905

39,27%

13.821

11,57%

6.643

5,56%

4.914

4,11%

746

0,62

Gorj

141.368

100%

32.590

23,05%

45.216

31,98%

15.938

11,27

14.137

10,00%

8.480

6,00%

938

0,66%

Harghita

124.186

100%

5.849

4,71%

4.447

3,58%

5.006

4,03%

1.570

1,26%

1.140

0,92%

103.365

83,23%

Hunedoara

181.195

100%

48.195

26,60%

53.595

29,58%

30.707

16,95%

13.674

7,55%

7.591

4,19%

5.259

2,90%

Ialomița

94.230

100%

25.609

27,18%

29.539

31,35%

14.400

15,28

8.425

8,94%

5.647

5,99%

713

0,76%

Iași

328.378

100%

83.947

25,56%

67.243

20,48%

88.190

26,86%

21.508

6,55%

19.362

5,90%

2.033

0,62%

Ilfov

222.584

100%

68.475

30,76%

39.116

17,57%

64.112

28,80%

11.973

5,38%

15.692

7,01%

1.056

0,47%

Maramureș

178.408

100%

50.087

28,07%

37.365

20,94%

37.795

21,18%

10.280

5,76%

17.413

9,76%

9.396

5,27%

Mehedinți

113.350

100%

26.289

23,19%

48.819

43,07%

9.773

8,62%

12.389

10,93%

4.717

4,16%

554

0,49%

Mureș

228.957

100%

51.221

22,37%

30.063

13,13%

38.296

16,73%

10.085

4,40%

8.060

3,52%

75.544

32,99

Neamț

194.853

100%

53.929

27,68%

56.661

29,08%

32.474

16,67%

14.639

7,51%

12.197

6,26%

1.681

0,86%

Olt

180.231

100%

45.263

25,11%

80.335

44,57%

18.988

10,54%

10.719

5,95%

7.729

4,29%

877

0,49%

Prahova

333.497

100%

94.543

28,35%

69.177

20,74%

75.298

22,58%

21.754

6,52%

25.061

7,51%

2.188

0,66%

Satu Mare

127.324

100%

29.980

23,55%

18.231

14,32%

16.017

12,58%

7.142

5,61%

3.823

3,00%

41.933

32,93%

Sălaj

100.366

100%

24.140

24,05%

16.308

16,25%

25.432

25,34%

4.129

4,11

2.398

2,39

20.202

20,13%

Sibiu

204.655

100%

98.842

48,30%

22.570

11,03%

51.239

25,05%

6.544

3,20%

7.663

3,74%

2.853

1,39%

Suceava

247.160

100%

83.487

33,78%

64.073

25,92%

35.465

14,35%

16.012

6,48%

16.518

6,68%

1.485

0,60%

Teleorman

156.447

100%

41.727

26,67%

74.358

47,53%

13.761

8,80%

6.543

4,18%

6.733

4,30%

671

0,43%

Timiș

324822

100%

91567

28,19%

44.438

13,68%

105.041

32,34%

19.306

5,94%

20.970

6,46%

7.806

2,40%

Tulcea

84.598

100%

23.509

27,79%

18.930

22,38%

16.160

19,10%

8.679

10,26%

6.632

7.84%

733

0,87%

Vaslui

136.877

100%

36.408

26,60%

41.725

30,48%

24.783

18,11%

7.830

5,72%

6.923

5,06%

1.304

0,95%

Vâlcea

152.786

100%

46.683

30,55%

45.747

29,94%

24.047

15,74%

10.646

6,97%

8.491

5,55%

1.038

0,58%

Vrancea

138289

100%

51.393

37,16%

42.079

30,43%

17.466

12,63%

7.993

5,78%

6.511

4,71%

744

0,54%

București

Sector 1

125.407

100%

20.535

16,37%

19.636

15,66%

52.540

41,90%

7.412

5,91%

10.978

8,75%

474

0,38%

București

Sector 2

161.769

100%

26.415

16,33%

27.384

16,93%

64.449

39,84%

11.059

6,84%

12.960

8,01%

629

0,39%

București

Sector 3

193.313

100%

29.221

15,12%

31.029

16,05%

81.569

42,20%

13.697

7,09%

15.443

7,99

658

0,34%

București

Sector 4

143.905

100%

22.717

15,79%

24.102

16,75%

57.608

40,03%

10.754

7,47%

11.367

7,90%

531

0,37%

București

Sector 5

116.549

100%

19.560

16,78%

22.647

19,43%

40.258

34,54%

8.928

7,66%

9.888

8,48%

534

0,46%

București

Sector 6

184.894

100%

27.504

14,88%

29.662

16,04%

79.645

43,08%

11.790

6,38%

14.682

7,94%

591

0,32%

București

925.837

100%

145.952

15,76%

154.460

16,68%

376.069

40,62%

63.640

6,87%

75.318

8,14%

3.417

0,37%

Diaspora

379.466

100%

121.080

31,91%

9.180

2,42%

166.581

43,90%

9.508

2,51%

30.005

5,66%

3.715

5,44%

*

Europarlamentare 2019 – Distribuția voturilor la nivelul municipiilor reședință de județ
(partide care au depășit pragul electoral)

Voturi valabil exprimate

 

Total

PNL

PSD

USR PLUS

Pro R.

PMP

UDMR

Alba Iulia

34.302

100%

13.886

40,48%

4.860

14,17%

8.380

24,43%

1.881

5,48%

1.470

4,29%

414

1,21%

Arad

73.129

100%%

22.112

30,24%

10.626

14,53%

19.518

26,69%

3.608

4,93%

3.566

4,88%

4.254

5,82%

Pitești

72.751

100%

13.843

19,03%

16.980

23,34%

20.185

27,75%

7.878

10,83%

5.563

7,65%

289

0,40%

Bacău

71.942

100%

15.718

21,85%

13.819

19,21%

21.933

30,49%

5.331

7,41%

5.149

7,16%

395

0,55%

Oradea

94.284

100%

32.948

34,95%

12.458

13,21%

18.935

20,08%

4.923

5,22%

2.542

2,70%

13.835

14,67%

Bistrița

39.913

100%

13.468

33,74%

6.011

15,06%

10.330

25,88%

2.104

5,27%

2.520

6,31%

1.367

3,42%

Botoșani

42.650

100%

9.702

22,75%

10.913

25,59%

8.058

18,89%

4.631

10,86%

1.928

4,52%

224

0,53%

Brașov

138.002

100%

30.261

21,93%

20.335

14,74%

51.973

37,66%

7.518

5,45%

6.995

5,07%

5.465

3,96%

Brăila

78.710

100%

13.381

17,00%

19.432

24,69%

12.888

16,37%

19.436

24,69%

4.389

5,58%

362

0,46%

Buzău

50.900

100%

9.393

18,45%

11.755

23,09%

12.262

24,09%

5.960

11,71%

3.535

6,94%

225

0,44%

Reșița

27.528

100%

8.667

31,48%

6.248

22,70%

5.150

18,71%

2.441

8,87%

1.479

5,37%

324

1,18%

Călărași

25.870

100%

7.203

27,84%

6.616

25,57%

5.363

20,73%

2.257

8,72%

1.700

6,57%

139

0,54%

Cluj-Napoca

187.761

100%

47.934

25,53%

14.190

7,56%

79.372

42,27%

6.531

3,48%

7.469

3,98%

17.107

9,11%

Constanța

145.019

100%

28.894

19,92%

24.164

16,66%

48.947

33,75%

10.771

7,43%

14.163

9,77%

630

0,43%

Sfântu Gheorghe

21.895

100%

1.389

6,34%

1.216

5,55%

2.537

11,59%

488

2,23%

343

1,57%

14.923

68,16%

Târgoviște

35.957

100%

7.561

21,03%

7.370

20,50%

9.191

25,56%

4.267

11,87%

2.932

8,15%

152

0,42%

Craiova

119.746

100%

25.454

21,26%

31.484

26,29%

34.943

29,18%

8.975

7,50%

7.327

6,12%

525

0,44%

Galați

115.451

100%

20.979

18,17%

24.344

21,09%

32.847

28,45%

10.246

8,87%

9.620

8,33%

570

0,49%

Giurgiu

22.164

100%

4.547

20,52%

7.124

32,14%

3.293

14,86%

2.342

10,57%

1.084

4,89%

63

0,28%

Târgu Jiu

34.997

100%

7.820

22,34%

8.665

24,76%

6.289

17,97%

4.834

13,81%

2.605

7,44%

163

0,47%

Miercurea Ciuc

16.366

100%

711

4,34%

780

4,77%

1.355

8,28%

349

2,13%

176

1,08%

12.448

76,06%

Deva

29.103

100%

7.666

26,34%

5.874

20,18%

7.090

24,36%

2.024

6,95%

1.466

5,04%

1.488

5,11%

Slobozia

20.306

100%

4.181

20,59%

5.061

24,92%

4.529

22,30%

2.556

12,59%

1.519

7,48%

73

0,36%

Iași

162.021

100%

30.134

18,60%

24.284

14,99%

60.332

37,24%

10.953

6,76%

10.038

6,20%

536

0,33%

Baia Mare

56.292

100%

12.148

21,58%

7.935

14,10%

18.928

33,62%

3.477

6,18%

4.557

8,10%

3.913

6,95%

Drobeta-Turnu Severin

33.521

100%

8.070

24,07%

9.794

29,22%

5.381

16,05%

4.385

13,08%

2.153

6,42%

147

0,44%

Târgu Mureș

67.675

100%

9.505

14,05%

7.256

10,72%

15.838

23,40%

3.271

4,83%

2.690

3,97%

23.932

35,36%

Piatra-Neamț

42.766

100%

9.714

22,71%

8.747

20,45%

10.128

23,68%

3.874

9,06%

3.898

9,11%

220

0,51%

Slatina

30.841

100%

6.992

22,67%

9.156

29,69%

6.520

21,14%

2.901

9,41%

1.916

6,21%

143

0,46%

Ploiești

97.394

100%

19.666

20,19%

18.342

18,83%

29.407

30,19%

6.623

6,80%

8.494

8,72%

403

0,41%

Satu Mare

45.956

100%

9.230

20,08%

5.402

11,75%

9.461

20,59%

3.206

6,98%

1.488

3,24%

13.794

30,02%

Zalău

28.037

100%

4.674

16,67%

3.846

13,72%

12.241

43,66%

1.307

4,66%

678

2,42%

3.021

10,78%

Sibiu

91.257

100%

37.589

41,19%

8.896

9,75%

30.668

33,61%

3.055

3,35%

3.160

3,46%

761

0,83%

Suceava

45.458

100%

11.229

24,70%

8.125

17,87%

10.989

24,17%

3.558

7,83%

4.324

9,51%

162

0,36%

Alexandria

17.771

100%

3.879

21,83%

6.615

37,22%

2.976

16,75%

1.367

7,69%

1.166

6,56%

58

0,33%

Timișoara

156.003

100%

36.367

23,31%

17.852

11,44%

63.178

40,50%

8.640

5,54%

9.788

6,27%

3.520

2,26%

Tulcea

33.381

100%

7.335

21,97%

6.442

19,30%

8.636

25,87%

3.930

11,77%

2.743

8,22%

190

0,57%

Vaslui

26.293

100%

5.235

19,91%

6.407

24,37%

6.996

26,61%

2.005

7,63%

1.697

6,45%

193

0,73%

Râmnicu Vâlcea

45.531

100%

10.203

22,41%

10.754

23,62%

11.720

25,74%

3.985

8,75%

3.453

7,58%

283

0,62%

Focșani

36.9881

100%

10.859

29,36%

8.313

22,47%

8.096

21,89%

2.950

7,98%

2.520

6,81%

118

0,32%

București Sectorul 1

125.407

100%

20.535

16,37%

19.636

15,66%

52.540

41,90%

7.412

5,91%

10.978

8,75%

474

0,38%

București Sectorul 2

161.769

100%

26.415

16,33%

27.384

16,93%

64.449

39,84%

11.059

6,84%

12.960

8,01%

629

0,39%

București Sectorul 3

193.313

100%

29.221

15,12%

31.029

16,05%

81.569

42,20%

13.697

7,09%

15.443

7,99%

658

0,34%

București Sectorul 4

143.905

100%

22.717

15,79%

24.102

16,75%

57.608

40,03%

10.754

7,47%

11.367

7,90%

531

0,37%

București Sectorul 5

116.549

100%

19.560

16,78%

22.647

19,43%

40.258

34,54%

8.928

7,66%

9.888

8,48%

534

0,46%

București Sectorul 6

18.4894

100%

27.504

14,88%

29.662

16,04%

79.645

43,08%

11.790

6,38%

14.682

7,94%

591

0,32%

BUCUREȘTI

925.837

100%

145.952

15,77%

154.460

16,68%

376.069

40,62%

63.640

6,87%

75.318

8,14%

3.417

0,37%

Legenda culori:

Loc I

Loc II

Loc III

Sursa datelor: Autoritatea Electorală Permanentă, http://www.roaep.ro/istoric/

*

Europarlamentare 2019 – Locul I pe circumscripții electorale

Click pe imagine pentru mărire

 

NOTE

[1]În afară de România, grupul minoritar al acestor țări include Germania, Franța, Marea Britanie, Portugalia, Spania și Ungaria.

[2]Metoda d’Hondt este utilizată în 17 dintre țările Uniunii Europene (61%), altele două apelând la alte metode cu divizori. În același timp, în 23 dintre țările Uniunii (82%) alegerile au loc în circumscripții electorale naționale (unice).

[3]Alături de România, pragul electoral legal este utilizat în: Belgia, Cehia, Croația, Franța, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, și Ungaria (5%); Austria, Italia și Suedia (4%); Grecia (3%); Cipru (1.8%).

[4]Indicele disproporționalității (G) a fost calculat cf. formulei G=√1/2∑(vi-li)2, unde v este procentul voturilor iar l este procentul mandatelor partidului parlamentar i, ca medie aritmetică a valorilor pentru anii 2007 (7,55%), 2009 (1,73%), 2014 (9,85%) și 2019 (4,42%).

[5]Cele două formațiuni politice au fuzionat la finalul anului 2007, reorganizarea fiind consfințită prin decizie a TMB în martie 2008.

[6]Formațiune constituită în contextul politic al alegerilor prezidențiale din 2009 și asociată atunci grupului politic al președintelui Băsescu, deși constituită, în principal, din foști reprezentanți ai PSD.

[7]Adăugăm că a doua zi după scrutin, Înalta Curte de Justiție și Casație s-a pronunțat definitiv, după câteva amânări succesive, în dosarul în care liderul PSD, Liviu Dragnea era acuzat de abuz de putere, condamnându-l la de trei și jumătatea de închisoare cu executare.

 

 

 

ALEXANDRU RADU este profesor universitar doctor, Facultate de Științe politice, SNSPA. Publicații recente: Statul sunt eu! Participare protestatară vs. democrație reprezentativă în România postcomunistă, ed. a 2-a revizuită, Pro Universitaria, România, 2019; România partidelor politice, Ed. ISPRI, București, 2015, Politica între proportionalism și majoritarism. Alegeri și sistem electoral în România postcomunistă, Institutul European, Iași, 2012. Domenii de interes: sisteme electorale, partide politice și sisteme de partide, politica comparată.

DANIEL BUTI este doctor în Științe politice, lector universitar în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA). Este autor/ coautor al unor cărți precum Statul sunt eu! Participare protestatară vs. democrație reprezentativă în România postcomunistă, ed. a 2-a revizuită (Pro Universitaria, 2019), Postcomunismul românesc. Sistemul politic: structură și funcționare (Pro Universitaria, 2016), Pe cine reprezintă partidele politice. O analiză a partidelor din postcomunismul românesc (Pro Universitaria, 2014).

 

Google

 

Web

Sfera Politicii

 sus