Semnale


 
Semnale 

DANIEL BUTI – Pe cine reprezintă partidele politice.
O analiză a partidelor din postcomunismul românesc
Editura Pro Universitaria

Prefaţă: Alexandru Radu
Anul apariţiei: 2014
Număr pagini: 174
ISBN: 978-606-647-934-9


Lucrarea, realizată de lector universitar doctor Daniel Buti, exponent al noii generaţii de politologi, își propune să răspundă la o întrebare pe cât de incitantă, pe atât de importantă: Pe cine reprezintă partidele politice din România? În mod firesc, răspunsul este pregătit de un excurs amplu în problematica generală a domeniului, util susţinerii propriului demers, dar căruia îi putem sublinia și calitatea de a fi o bine argumentată introducere în teoria partidelor politice.


Abordarea apare ca fiind clasică, autorul pornind de la relaţia dintre partide politice și mediul social, dar perspectiva neo-instituţionalistă îl conduce către un răspuns pe care, probabil, mulţi dintre cititori îl vor considera mai degrabă surprinzător.

Cuprins:

Partide politice și reprezentare*Definiţii ale partidelor politice * Partide politice în Puropa central și de est * Moștenirea comunistă * Partidele politice și statul-o relaţie controversată * Organizarea partidelor * Modele ale competiţiei politice * Partidele politice faţa în faţă cu agenda populaţiei
   

   

DRAGOȘ COSMESCU – Regim politic și tranziție politică
Editura Institutul de Studiere a Ideologiilor

Prefaţă de Gheorghe Stoica
Anul apariţiei: 2013
Număr pagini: 282
ISBN: 978-606-24-0041-5

Cartea Regim politic și tranziţie politică reprezintă un prim studiu, în știinţa politică românească, dedicat constituirii unui model teoretic coerent al funcţionării și schimbării unui regim politic. Cercetarea examinează condiţiile sociale, culturale și economice aflate la baza procesului de schimbare politică, în general, cu accent pe democratizare, în particular, și analizează structurile instituţionale și concepţiile constituţionale care contribuie la edificarea tranziţiei de la regimuri autoritare la democraţii consolidate, abordează consecinţele

democratizării pentru dezvoltare, precum și viitorul democraţiei în lume. Cartea lui Dragoș Cosmescu prezintă un obiectiv ambiţios, care aduce o contribuţie semnificativă la un domeniu în plină dezvoltare în cadrul știinţelor politice, cel al studiului tranziţiei politice, cu elementele sale principale: studiului regimurilor politice, în general, și al democraţiei, în particular.
Florin Grecu
   

   
   

 


Google

 

Web

Sfera Politicii

 sus