Semnale


 
Semnale 

Politica pronatalistă a regimului Ceauşescu (vol. 2): Instituţii şi practici
Autor: Cristina Roman, Luciana M. Jinga (coord.), Florin S. Soare (coord.), Corina Dobos (Palasan), Editura Polirom

Anul apariţiei: 2011
Număr pagini: 312
ISBN: 978-973-46-2014-2


Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc
Cuvânt înainte de Mihaela Miroiu

În cadrul blocului comunist, România nu a fost singurul stat în care întreruperea sarcinii era interzisă prin lege. Modul în care regimul comunist din România şi-a conceput politica demografică şi efectele acesteia asupra populaţiei au făcut însă ca în scurt timp cazul românesc să devină unul exceptional. Comparativ cu celelalte ţări comuniste din Europa Centrala şi de Est, România a formulat şi aplicat cea mai restrictivă legislaţie privind

 
accesul la întreruperea voluntară a sarcinii, însoţită de lipsa promovării măsurilor contraceptive moderne şi de o politică socioeconomic dictată de interesele statului comunist, şi nu de nevoile concrete ale familiilor cu multi copii.
Volumul analizează legile împotriva avortului, precum şi repercusiunile acestora la nivelul societăţii, de la mortalitatea maternă şi infantilă până la condiţiile improprii de îngrijire a copiilor în creşe, gradiniţe sau leagăne. Îmbinând interpretarea documentelor cu studiul mecanismelor instituţionale, autorii subliniază obtuzitatea regimului care şi-a păstrat nealterate proiectele chiar şi atunci când toate semnalele primite indicau falimentul politicii sale demografice.
   

   

Liberalismul și democraţia în dezbateri contemporane
Autori: Vasile Pleșca, Editura Institutul European

Anul apariţiei: 2011
Număr pagini: 300
ISBN: 978-973-611-789-3

Din cuprins:
• Principii ale liberalismului sau Liberalismul ca filosofie politica
• Democraţia liberală
• Noul discurs al democraţiei. Deliberarea raţională
• Stat liberal versus stat social
• Cunoașterea în politică

Într-o societate unde atât percepţia asupra democraţiei, cât și comportamentul democratic, suferă din toate punctele de vedere, o prezentare clară și succintă a ideii de democraţie, în singura variantă posibilă – cea

 
bazată pe liberalism – este mai mult decât necesară. Volumul Liberalismul și democraţia în dezbateri contemporane tratează în detaliu problema înţelegerii democraţiei din perspectivă liberală, nu ca un discurs despre putere, ci ca unul despre limitarea puterii, în care raţiunea existenţei este apărarea drepturilor fundamentale ale omului. Mai mult, acest volum pune în discuţie discursul dominant în teoria contemporană a democraţiei, deliberarea raţională și posibilitatea acestuia de a se transforma în practica politică. Nu în ultimul rând, volumul de faţă vorbește despre despre posibilitatea existenţei statului bunăstării și măsura în care acest stat poate fi democratic.
   
   

 


Google

 

Web

Sfera Politicii

 sus