Eveniment


Evoluția migrației, în dezbatere la UPA

SUZANA SEMNIUC
[iasuluniversitar.ro, University Press]

ANDREI CUCU
[„Petre Andrei” University of Iași]


„Migraţia. Noile dimensiuni ale unui vechi fenomen”. Aceasta a fost tema conferinţei internaţionale ale cărei lucrări s-au desfășurat, în data de 3 noiembrie 2011, la Universitatea „Petre Andrei”. Evenimentul a reunit la Iași nume importante ale cercetării academice, dar și reprezentanţi ai decidenţilor politici din România, Germania, Cehia, Spania și Republica Moldova. Manifestarea a fost organizată de UPA, în colaborare cu Deutsches Kulturzentrum Iași și Revista „Sfera Politicii”.

„Am considerat necesară o întâlnire pe această temă pentru că migraţia este un fenomen despre care se vorbește aproape în fiecare zi, un fenomen dominant, care provoacă de la acţiuni politice până la accidente rutiere”, a spus, în deschiderea conferinţei, Conf.univ.dr. Sorin Bocancea, Președintele UPA din Iași și, în același timp, unul dintre coordonatorii evenimentului. La rândul său, Decanul Facultăţii de Asistenţă Socială și Sociologie, Conf.univ.dr. Anca Tompea, și ea coordonator al conferinţei, le-a urat bun venit participanţilor. „Preocupările universităţii noastre în domeniul migraţiei sunt mai vechi și ele au determinat includerea UPA în Reţeaua Europeană IMISCOE (International Migration, Integration and Social Cohesion )”, a precizat aceasta. Rectorul UPA din Iași, Prof.univ.dr. Doru Tompea, le-a destăinuit invitaţilor și unele detalii ce ţin de organizarea evenimentului. „Ideea acestei conferinţe a venit în urma unei discuţii cu directorul Revistei „Sfera Politicii”, domnul Stelian Tănase, în care amândoi ne-am exprimat dorinţa de a organiza evenimente academice al căror interes să depășească graniţele naţionale. Așa am ajuns la tema migraţiei, un subiect atât de actual și important pentru români, dar și pentru Europa în același timp”, a explicat acesta.

Deși o temă abordată aproape zilnic în mass-media, migraţia este, în opinia Directorului Revistei „Sfera Politicii”, Prof.univ.dr. Stelian Tănase, „o temă foarte gravă care nu se bucură foarte mult de atenţia cercetătorilor”. „Acest fenomen nu e încă desenat, nu știm încotro se va duce. Întâlnirea noastră punctează unele din aspectele importante ale migraţiei și sper și că aceste întâlniri vor continua și pe viitor în mediul universitar”, a precizat acesta, în deschiderea conferinţei. Directorul Deutsches Kulturzentrum Iași, Dr. Alexander Rubel, a subliniat în alocuţiunea sa diferenţele care există în Europa cu privire la problema migraţiei. „E un un fenomen care ne preocupă pe toţi, care are însă diferenţe semnificative de la caz la caz și mă bucur că avem ocazia aici să arătăm și varianta germană a problemei”, a explicat acesta.

După deschiderea oficială, a urmat susţinerea lucrărilor în plen, secţiune moderată de Prof.univ.dr. Stelian Tănase. Seria prezentărilor a fost iniţiată de Wael El-Gayar, consilier în Ministerul pentru Muncă, Integrare și Afaceri Sociale al landului Nordrhein-Westfalen din Germania, care a vorbit publicului despre istoria și viaţa musulmanilor din regiunea pe care o reprezintă. „La început, statul german nu s-a aplecat prea mult asupra problemelor acestor oameni din cauza credinţei că ei sunt doar oaspeţi, credinţă răspândită de altfel și în rândul imigranţilor. Acum, subiectul migraţiei transcede la noi mai multe ministere și autorităţi, iar landul nostru a fost primul care a înfiinţat un minister dedicat integrării”, a precizat acesta.

„Migraţia rușilor lipoveni din Dobrogea” a fost subiectul cercetării prezentate de Josef Sallanz, reprezentant al Societăţii Româno-Germane din Berlin. „Studiul face parte dintr-un proiect mai amplu dedicat geografiei umane și el încearcă să scoată în evidenţă atât cauzele migraţiei cât și efectele acesteia asupra existenţei acestei minorităţi în Dobrogea, dar și ce face elita lipovenească pentru a stopa acest fenomen care va atrage, probabil, după sine o nivelare a identităţii entice și naţionale în zonă”, a explicat acesta.

Un subiect care îi preocupă în mod special și pe cercetătorii români a fost abordat de Ph.Dr. Wadim Strielkowski, de la Facultatea de Știinţe Sociale din cadrul Charles University din Praga. „Tema aleasă de mine pentru această conferinţă este migraţia romilor în Europa Centrală, un subiect care trezește interesul, în egală măsură și ţării mele și ţării dumneavoastră”, a precizat acesta.

PhD Esther Aretxabala, cercetător la Departamentul de Cercetare a Migraţiei din cadrul Universităţii din Deusto, a oferit auditoriului o perspectivă spaniolă asupra fenomenului migraţiei. „Printre factorii care au determinat venirea imigranţilor în Spania se pot identifica atracţia economică asociată cu lipsa locurilor de muncă din ţara de origine, rădăcinile comune ale Spaniei cu ţara de origine, proximitatea geografică, împreună cu sărăcia sau prohibiţia din ţările natale”, a punctat aceasta.

Seria prezentărilor în plen s-a încheiat cu lucrarea Aurorei Martin, consilier superior la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, „Multiculturalismul și crizele identitare ale Uniunii Europene”. „Am ales să vorbesc despre multiculturalism pentru că acesta e o consecinţă a integrării și flexibilizării migraţiei. Acest tăvălug scăpat de sub control poate crea crize identitare, iar aceste crize se manifestă nu doar la nivelul individului, ci și la nivelul Uniunii Europene”, a punctat aceasta.

În cea de-a doua parte a conferinţei au urmat lucrări pe cele trei secţiuni  – „Migraţia în context global”, „Politici de integrare a migranţilor” și „Migranţi români, cetăţeni europeni”. Manifestarea s-a încheiat cu lansarea cărţii „Românii. Minoritatea comunitară decisivă pentru Italia de mâine”, semnată de Alina Harja și Guido Melis, tradusă de Sabin Drăgulin, la Editura Institutul European.

 

       
       
       
   
 
Click pe imagine pentru mărire


SUZANA SEMNIUC – Jurnalist, Iaşiul Universitar.

ANDREI CUCU – Coordonator Birou de Presă şi PR, Universitatea Petre Andrei din Iaşi.


Google

 

Web

Sfera Politicii

 sus