Eveniment


Premiile „Sfera Politicii”
ediția a VII-a, 5 mai 2011


 

Premiile „Sfera Politicii” din acest an au mers în centrele universitare de la Cluj, Iaşi şi Bucureşti

Prof.univ.dr. Michael Shafir, cadru didactic la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, politologul Dan Pavel şi Conf.univ.dr. Daniel Şandru, de la Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi au fost laureaţii celei de-a şaptea ediţii a Premiilor „Sfera Politicii”, care s-au decernat pe 5 mai, la Bucureşti. Distincţiile sunt oferite în fiecare an de Fundaţia Societatea Civilă şi Revista „Sfera Politicii”.

Vicepreşedintele Fundaţiei Societatea Civilă, Constantin Avramescu, a apreciat, în debutul întâlnirii, că „aceste premii anuale sunt cu atât mai importante cu cât ele se oferă într-un moment în care societatea românească este decăzută în multe privinţe”. Distincţia „Lumea de mâine” a fost decernată politologului Daniel Şandru de către redactorul-şef al publicaţiei „Sfera Politicii”, Alexandru Radu, pentru cartea „Reinventarea Ideologiei”, publicată de Editura Institutul European Iaşi. „Sunt emoţionat pentru că primesc acest premiu de la o revistă cu care am crescut ca student şi apoi ca profesor şi aş vrea să dedic această distincţie, preţioasă pentru mine, memoriei filosofului, sociologului şi omului politic Petre Andrei, strivit de o ideologie de factură totalitară, şi de la a cărui naştere se împlinesc, în această vară, 120 de ani”, a declarat Conf.univ.dr. Daniel Şandru.

Premiul pentru cea mai valoroasă lucrare a anului 2010 a fost acordat de Rectorul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, Prof.univ.dr. Doru Tompea, politologului Dan Pavel, cadru didactic la Universitatea Bucureşti, pentru volumul „Democraţia bine temperată”, editat de Polirom. „Sunt oameni care se întreabă de ce scriem despre politică, despre democratie şi asta îmi aminteşte de o frază celebră care spunea ca în orice ţară calitatea unei democraţii depinde de ideile pe care le avem despre democraţie. Eu scriu în continuare cu speranţa ca aceste idei vor schimba lumea”, a spus Dan Pavel, în cuvântul său de mulţumire.

Prof.univ.dr. Michael Shafir, cadru didactic la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a fost alegerea juriului pentru Premiul Europa Opera Omnia, oferit pentru întreaga activitate. „Am vrut să cinstim prin această distincţie, care a fost acordată în anii trecuţi şi unor personalităţi precum Mihai Şora sau Alexandru Paleologu, nişte oameni care au ţinut aprinsă în cultura română o flacără uşor de stins în dictatură”, a completat Directorul „Sfera Politicii”, Stelian Tănase. Profesorul Shafir a mărturisit publicului că despre destinul său „vorbesc două lucruri: rândurile scrise şi studenţii” şi că îşi doreşte ca „astfel de premii să fie acordate cât mai multor valori”.

La ceremonia de decernare au participat şi laureaţi ai ediţiilor anterioare, printre care istoricul Marius Oprea, Directorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, care a apreciat Premiile „Sfera Politicii” ca fiind „bunuri de prestigiu” ale comunităţii şi Academicianul Dinu Giurescu. „Trăim o epocă interesantă de democraţie unidimensională şi de aceea apreciez atât de mult „Sfera Politicii” pentru că întreţine acest climat de discuţii, de confruntare a ideilor de care avem atâta nevoie”, a apreciat acesta din urmă.

Dintre personalităţile care au primit Premii „Sfera Politicii” îi amintim pe Adrian Marino – Premiul Europa pentru Opera Omnia, (1998), Alexandru Paleologu, pentru acelaşi premiu (1999), Mihai Şora (2000), Neagu Djuvara – Premiul pentru cea mai bună lucrare românească a anului 2000, Marius Oprea (2009).

 

Laureaţii:

  • Michael Shafir – (n. 4 ianuarie 1944, Bucureşti) este profesor doctor la Facultatea de Studii Europene a Universităţii “Babes-Bolyai” din Cluj. Domeniile sale de cercetare sunt „Relaţii Internaţionale“, „Comunism şi Postcomunism“, „Extremism“, „Holocaust“. A lucrat 22 de ani la Departamentul de Documentare şi Analiză a postului de radio Europa Liberă

  • Dan Pavel – (n. 30 iulie 1958, Cluj) este scriitor, editorialist, filozof şi politolog, unul dintre fondatorii Revistei 22 şi ai primei facultăţi de ştiinţe politice din România, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe Politice a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj. În prezent este conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice de la Universitatea din Bucureşti.

  • Daniel Şandru (n. 4 septembrie 1975, Fălticeni, judeţul Suceava) este politolog şi editorialist ieşean, conferenţiar doctor la Universitatea “Petre Andrei” din Iaşi, unde predă cursuri precum Introducere în ştiinţa politică, Teorie politică sau Sociologie politică. Susţine şi cursuri de Filosofie politică, Politici comparate şi Ideologii politice la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.

 


Google

 

Web

Sfera Politicii

 sus