APEL

Adresat Excelentei Sale Domnului Traian BASESCU,
Presedintele Romaniei

 


       Excelenta,

In data de 15 februarie a.c. a avut loc, sub egida Fundatiei ”Societatea Civila” o dezbatere legata de mult controversata tema a ascultarii telefoanelor.

Participantii la acest simpozion, generic denumit “Cine si de ce ne asculta telefoanele”, in majoritate reprezentanti ai societatii civile: analisti politici, jurnalisti, reprezentanti ai organizatiilor de aparare a drepturilor omului, dar si membri ai clasei politice, cu precadere parlamentari componenti ai comisiilor de aparare si ordine publica sau de control a SRI - au luat in discutie acest subiect de actualitate si, prin extrapolare, au analizat problematica securitatii nationale si a rolului servicilor secrete.

Intr-o societate macinata de spaime si suspiciuni in timpul celor 50 de ani de comunism, intr-o realitate a ultimilor 15 ani care nu a aratat nici o dorinta de transformare a politiei politice in servicii secrete moderne, ne trezim astazi in fata unei dezbateri de importanta nationala: noile proiecte legislative referitoare la securitatea nationala.

Consideram ca, data fiind importanta subiectului, si pornind de la faptul ca este o prima oportunitate de a se ajunge la o legislatie transparenta si democratica in acest mult evitat domeniu, este necesara o dezbatere publica, cu argumente si propuneri din partea societatii civile, a pachetului de legi privind siguranta nationala. Va solicitam, cu respect si fermitate, ca aceste texte sa fie puse la dispozitia opiniei publice intr-un timp scurt, pentru a putea fi analizate si dezbatute inainte de momentul trimiterii lor catre Parlament.

Numai in acest fel se va putea evita permanenta suspicine cu privire la readucerea in actualitate a practicilor vechii securitati si vom reusi, poate, sa transformam serviciile secrete in institutii normale care se informeaza pentru cetatean si nu despre acesta.

       Cu stima,